Baby’s en reflux

Reflux is zeg maar “de echte slechterik” onder de onruststokers. Baby’s met reflux lijden pijn en huilen veel. Ze kunnen (logisch) de slaap niet vatten. Ouders vragen zich vaak af wat er nu met hun huilende baby aan de hand is. Baby’s kunnen niet praten maar aan alles kun je merken dat er onrust is.
Ik ben opgeleid om onrust te analyseren en de boosdoener te achterhalen maar, ik ben geen dokter. Deze blogpost is dus om je inzicht te geven in wat reflux precies is. Ik heb een paar praktische tips, omdat ik veel vragen krijg over reflux met betrekking tot slaap. Ga alsjeblieft naar je huisarts als je medische zorgen hebt over je kindje!

Wat is reflux?
In het kort, reflux betekent dat de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm. Voor de meeste baby’s is hier geen pijn bij betrokken. Voor sommigen echter wel.
Hier is een uitgebreidere uitleg : Onze maag kan vol zitten met voedsel dat we eten en bevat spijsvertering zuren. Een kleine spier aan de bovenkant van de maag houdt alles op zijn plaats. Maar…als die spier zwak is of niet goed werkt stroomt het terug in de slokdarm. Voor de meeste baby’s is er geen reden om bezorgd te zijn. Deze baby’s geven gewoon een “mondje terug”.

Bij sommige baby’s kan het zuur van de maag dat in de slokdarm terecht komt pijn veroorzaken. Deze baby’s moeten worden gezien door een arts voor de juiste diagnose en ondersteuning.
Let op: je hebt de klassieke reflux (projectiel braken) maar ook verborgen reflux. (terug slikken van het zuur)

Signalen die je zou kunnen zien als je baby lijdt aan pijnlijk reflux:
• spugen en braken geassocieerd met pijn
• veel slikken en hikken met pijn
• moeilijk te troosten, constant huilen
• slecht drinken, maar wel willen
• loslaten van de tepel tijdens voedingen
• hoesten en kan hees klinken.
• piepende ademhaling of de hik.
• prikkelbaar of boos tijdens voedingen
• weigeren om te eten.
• baby ruikt zuur
• slechte gewichtstoename
• moeilijke en verstoorde slaap

Ik ben al bij de dokter geweest, maar ik voel me niet serieus genomen…
Een schatting is dat meer dan de helft van alle baby’s spugen en tekenen van reflux te vertonen.
Voor de zekerheid: sommige symptomen kunnen normaal zijn. Reflux wordt veroorzaakt door die onrijpe spier die inhoud in de maag tegen houdt . Alle baby’s worden geboren met deze onrijpe spier. Uiteindelijk zal die spier sterker worden en zal alleen openen wanneer een baby slikt.
Niet alle baby’s die symptomen van reflux vertonen hebben medicatie nodig. Echter, als je ziet dat je baby pijn heeft en er veel onrust is ga dan gerust nog een keer naar de huisarts en laat je echt doorverwijzen naar een kinderarts. Vraag desnoods een second opinion, om jouw zorgen verder te laten onderzoeken.

Wanneer naar de arts?
Als je baby bovenstaande symptomen vertoont. Pijn lijdt en daardoor de voedingen en het slapen slecht gaan. Reflux pijn heeft grote invloed op het welzijn van je baby.

Wat zijn de aanbevelingen bij reflux en waarom:

1. aanbieden van kleinere voedingen en dan iets frequenter geven. (bijvoorbeeld een voeding aanbieden elke 2,5 uur in plaats van elke 3-4 uur.)
waarom? Dan raakt het maagje niet zo vol. Het is beter te verteren dan een grote voeding en zo voorkom je dat er teveel terugvloeit in de slokdarm.

2. Voer baby in een rechtopstaande positie. Houd de baby’s hoofd hoger dan de maag.
Waarom ? Zwaartekracht kan helpen melk goed in de maag te laten blijven.

3. Houd baby rechtop voor 20-30 minuten na elke voeding.
Waarom? Zwaartekracht kan helpen om melk in de maag te houden totdat het begint te verteren.

4. Praat met uw arts over een goede probiotica voor zuigelingen.
Waarom? Uit studie is gebleken dat het toedien van probiotica druppels van een goed merk resulteert in veel korter huilen, minder spugen, en minder constipatie. Bovendien ondersteunt het de darmen en komt het de algemene gezondheid ten goede.

5. Tussendoor boeren bij het geven van de fles of wanneer u tussen borsten wisselt.
Waarom? Boeren vermindert de kans dat er lucht in de buik blijft. Veel lucht betekent meer last van reflux.

6. bied een fopspeen aan.
Waarom? Zuigen kan de pijn verlichten door het verhogen van speeksel en neerwaartse samentrekkingen van de slokdarm.

Mogelijke oorzaken van Reflux:

  • Iets met het buikje: Dit mag de arts onderzoeken. Is er geen “defect” dan zijn er vaak spijsverteringsissues.
  • Te kort tongriempje of lipbandje: brengt een verkeerde drinktechniek. Geeft ook pijnlijke voedingen. De lactatiekundige (of arts) kan dit zien en behandelen.
  • Verkeerde drinktechniek/ overproductie: te veel lucht binnen krijgen of overproductie en verslikken zorgt voor refluxklachten. Laat een lactatiekundige meekijken en kolf de ergste druk af zodat de voeding rustig begint.
  • Koemelkallergie: kan een oorzaak zijn maar ook een gevolg van reflux. Bespreek dit met uw arts. Misschien dat een elinimatie dieet noodzakelijk is of dat er op andere voeding moet worden over geschakeld.

Hoe zit het met medicatie?
Niet alle baby’s met reflux hebben medicatie nodig maar sommige baby’s hebben er veel baat bij. Er bestaan verschillende soorten medicijnen en je kunt deze in verschillende doseringen toedienen. Het vinden van de juiste medicatie en dosering voor uw baby kan dus enige tijd duren. Blijf goed in contact met uw arts.
Onthoud: Als je baby groeit, kan het nodig zijn om de dosering aan te passen.

Als ik mijn baby rechtop houd na de voeding, valt hij toch in slaap. Hoe kan hij toch leren om zelfstandig in slaap te vallen?
We weten dat het beter is om een baby, onafhankelijk van ons, te leren zelf in slaap te vallen. Hier zijn enkele tips om een baby wakker te houden terwijl ze rechtop gehouden worden na een voeding overdag:
• Draai uw baby weg van u en loop rond het huis, kijk in de spiegel, of laat hem speelgoed zien.
• Draagzak met baby in een rechte positie (die naar buiten wordt gedraaid als de baby ouder wordt)
• Zet je baby op je benen met je knieën verhoogd en praat met de kleine.
Voor de nacht voeding, zal je kleintje, waarschijnlijk, in slaap vallen terwijl ze rechtop gehouden wordt. Dit is te verwachten en natuurlijk goed.

* Let op: Bepaalde posities, zoals in een autostoel, kan druk op de maag veroorzaken en terugvloeiingssymptomen erger maken. Probeer te voorkomen dat er gelijk na een voeding in de autostoel gezeten moet worden. Wacht even 20-30 min.

Kan een slaapplan werken voor een baby met reflux?
Ik ben speciaal opgeleid om onrust te herkennen en je hierin de weg te wijzen. Eerst de onrust onder controle. Ondertussen kun je werken aan de slaapbasis op een responsieve manier. In het consult leg ik in kleine stapjes uit hoe je toch kunt werken aan voldoende slaap voor uw baby. Neem contact met mij op voor meer informatie.
Het slaapplan staat vol adviezen voor uw baby op maat. We gaan op zoek naar de oorzaak van de onrust. Dan kun je daarna werken aan een oplossing. Responsief en liefdevol. Met een bijbehorend stappenplan. Het behelst geen slaaptraining met een soort van laat maar huilen beleid. Dit werkt voor baby’s met onrust juist averechts en dan ben je verder van huis. Ik leg je uit hoe je dit wel moet aanpakken!

Mijn mening over baby’s met reflux:
Moeder zijn van een baby met reflux is een uitdaging. Als ouders, doe je alles wat nodig is om je baby te troosten en zo moet het ook. Als dit dan heeft betekend dat je afhankelijke slaapassociaties hebt gemaakt bij je baby zoals: op jouw buik laten slapen, pink in het mondje, wiegen en hupsen of vaker de borst geven voor troost is dat echt niet erg. Je hebt de baby getroost en voldaan aan zijn/haar fysieke behoeften. Dit is precies wat een moeder of vader moet doen! Troosten en er zijn voor je kind. We weten: baby’s hebben hun ouders nodig. Zeker als ze moe zijn en pijn hebben.
Weet dat ik altijd kan helpen om je baby’s onrust te verminderen en jullie in kleine stapjes kan leren om jullie baby beter te laten slapen. Een consult is daar speciaal voor bedoeld. Het komt goed!