De Droomritme Methode

Door: De Slaapjuf

Er valt heel wat te kiezen in slaapcoach land. Zoveel mensen zoveel smaken. Doel blijft hetzelfde: Een blije baby die goed slaapt. Maar er zijn vele wegen naar Rome. Wat is nu de beste methode om je kleintje te laten slapen? Wat zijn de verschillen? En als ouders zich willen laten helpen door een slaapcoach: Welke? In deze blogpost probeer ik duidelijkheid te scheppen waar ik als Droomritmecoach voor sta.

Wat is nu de beste methode?

Daar kan ik heel kort over zijn: Dat ligt helemaal aan jullie ouderschap stijl. Wat voor een moeder en vader willen jullie zijn? Je kan je baby op bed leggen en de deur dichttrekken (gebeurde vooral vroeger) En je kan responsief zijn en reageren op huilen. En natuurlijk alles daar tussen.

In Nederland heb je veel slaapcoaches die verschillend zijn opgeleid. Je hebt de Amerikaans en Australisch gecertificeerde slaapcoaches die door middel van een online training hun certificaat hebben behaald. Ze hebben veel ervaring, vooral met kindjes vanaf 6 maanden.  Deze slaapcoaches zoomen in op slaaptechniek (belangrijk!) en werken, in meer en mindere mate, met een gecontroleerd laten huilen systeem. Dit systeem is bedoeld om je kindje niet meer uit bed te halen maar je mag wel nog op een stoel erbij zitten om met je stem te troosten. Werkt het? Ja! Mits het kindje gezond is en als ouders consistent zijn. Laat daar nu net het probleem zitten…

Vaak zijn de slaapproblemen van een kleintje begonnen toen de baby onrust had. Veel huilen, moeilijk te troosten, spugen, hikken,  buikpijn, niet willen liggen, slecht eten, hazenslaapjes, overstrekken, wild zwaaien met de armpjes etc. Sommige baby’s zitten zelfs nog midden in die onrust! Ga dan maar streng zijn en aan het bedje zitten.

Hierin zit het grootste verschil:

Droomritmecoaches zijn allemaal stuk voor stuk onrustdeskundige. Wij zijn speciaal opgeleid om eerst in te zoomen op de fysieke factoren die een kindje belemmert om goed te gaan slapen. Wij graven en spitten naar de oorzaak van het slaapprobleem. Je krijgt daar dus eerst antwoord op. Als je het waarom weet, kun je daar naar handelen. Eerst zaaien dan pas oogsten. Wij staan allemaal in nauw contact met een heel netwerk van professionals: Lactatiekundigen, osteopaten, (natuur)diëtisten  en echte slaapdeskundigen.  

Slaapdeskundigen

Er zijn maar weinig mensen in Nederland die zich echt slaapdeskundige mogen noemen. Er zijn professoren die slaap bestuderen en zelfs deze mensen weten niet alles over slaap. Het is ingewikkelde materie. Ben je dus slaapdeskundige als je een training hebt gevolgd? Nee. Je bent hoogstens een verdomd goede slaapcoach. Dus lees je goed in.

De Droomritme Coach

Wij werken dus net even anders. Als we antwoord hebben op het waarom van het slaapprobleem en de onrust is onder controle, dan pas gaan we inzoomen op de slaaptechniek. Op timing en slaapassociaties. Per leeftijd is er een ritme met wakkertijden. Dat is uniek voor de Droomritme Methode. De slaaptechniek is dus stap 2 en hierin kunnen we een methode kiezen die past bij de leeftijd en het karakter van het kind. Maar ook een methode die past bij de ouders!

Wij gaan nog een stapje verder: ook de softe factoren nemen wij in ogenschouw. Alles werkt in op het slapen. Wat je eet, hoe je je voelt, hoe je omgeving is, hoe en waar je gaat slapen, waarin je slaapt, of je wordt getroost, of je je veilig voelt, of je gezond bent en ga zo maar door. Nemen we allemaal mee.

Het Slaapplan

Ik denk dat je nu wel begrijpt waarom het slaapplan een echt boekwerkje wordt voor jouw kind. Het is maatwerk, maatwerk, maatwerk. Geen kind is hetzelfde. Droomritmecoaches kijken holistisch. Naar alle factoren. Het is een aparte, ‘overkoepelende’ aanpak.

De uitgangspunten van de Droomritme Methode:

  • Niet laten huilen, responsief zijn
  • Maatwerk
  • Pro-hechting
  • Praktisch in de draagkracht en uitvoering voor de ouders
  • Holistisch: verder kijken dan alleen slaaptechniek

Onze certificering:

De opleiding tot Droomritmecoach is een Nederlandse opleiding. Elke Droomritmecoach is geselecteerd vanwege een speciale achtergrond. Die achtergrond kan pedagogisch zijn (zoals bij mij) maar ook (para)medisch of kindercoach of iets dergelijks. De toelatingseisen zijn streng. Wij worden constant gemonitord, bijgeschoold en hebben nauw contact met elkaar onder de supervisie van een echte slaapdeskundige.

Tot slot: Belangrijk is dus dat je kiest waar jullie je goed bij voelen en wat past bij jullie kind. Net als het uitzoeken van een kinderdagverblijf, gastouder of een school. De keuze is reuze. Je kan contact met mij opnemen want ik help je graag.  En natuurlijk zijn er ook legio ouders die eerst zelf proberen hun kind te begeleiden naar dromeland. Dan kan ik van harte deze boeken aanraden:

Auteur: Stephanie Molenaar, Slaapdeskundige