Help! Mijn baby slaapt zo onrustig.

Door: De slaapjuf

“Ik hoor mijn baby zo ontzettend vaak ’s nachts! Soms is het huilen maar, ook mopperen of kreunen hoor ik vaak. En dat drukke bewegen met zijn armen of met zijn hele lijfje…Hij wordt zo snel weer wakker. Wat is er met hem aan de hand? waarom slaapt mijn baby niet gewoon rustig?”

Als ouders van een pasgeboren baby sta je voor een hoop uitdagingen. Voeding, verschonen, troosten, slapen. Het is allemaal nieuw! En logisch dat je je afvraagt: hoort dit zo? Is dit normaal? Of is er iets met mijn baby?

Moedergevoel

Natuurlijk is je moedergevoel heel sterk. Ik geloof er in dat het je de weg wijst en het geeft je houvast. ‘Het is je anker’, zeg ik wel eens. Dus als jij denkt dat er iets aan de hand is met je baby moet je daar altijd naar handelen. Probeer wel veel kennis te verzamelen over wat normaal baby gedrag is. Dus in deze blog weer een duidelijke uitleg over het waarom van onrustig slapen.

Baby slaap is anders dan volwassen slaap.

Een baby heeft een slaapcyclus van 45 minuten. Binnen die slaapcyclus zijn er 3 fasen:

  • fase 1: Slaperig worden om dan naar lichte slaap te glijden. Baby kan makkelijk weer wakker worden. Zo niet dan glijdt hij verder naar fase 2.
  • fase 2: De REM-slaap. Hierin vinden droompjes plaats. Baby’s hebben relatief veel REM-slaap; ongeveer de helft van het slaapje.  Als deze fase tot een einde loopt gaat er een schokje door zijn lijf. (meer kans op wakker worden rond 30 min.)
  • Fase 3:  diepe slaap. Hierin vindt het lichamelijk herstel plaats en gaat het lichaam groeihormoon afscheiden. Na de diepe slaap komt weer lichte slaap en wordt de baby licht wakker.

Verschil REM-slaap bij baby’s:

Als een volwassene in de REM-slaap zit en gaat dromen zijn de ledematen verlamd. Je kan dus niet echt goed bewegen. Maar dat is niet het geval bij een baby! Als een baby in de REM-slaap komt kan hij erg gaan bewegen met zijn armpjes en beentjes. Zodanig dat hij er last van heeft en zichzelf wakker maakt. Er wordt dan aan onrust gedacht. Heeft mijn baby ergens last van? Maar dit is VOLKOMEN NORMAAL! Daarom is inbakeren ook zo’n fijn hulpmiddel. In de blogpost *inbakeren ga ik hier uitgebreid op in.

Wakker op 30 minuten:

Zoals je in de bovenstaande fasen hebt kunnen lezen is er rond 30 minuten een schokje voordat de baby naar diepe slaap glijdt. Door dit schokje kunnen baby’s wakker worden. Ik zie dit veel gebeuren bij baby’s in de eerste maanden van hun leven. Het is een typisch probleem waar meer ouders tegenaan lopen. Want er is wel slaap, maar de diepe slaap wordt niet gehaald. Zo is er niet genoeg lichamelijk herstel en wordt het groeihormoon niet af gegeven. Baby’s die hier langdurig last van hebben krijgen groeiproblemen. Herken jij je hier in en wil je advies? Neem contact met mij op. Ik kan je hier goed mee helpen.

Wakker na 45 minuten:

Een mooie afgeronde slaapcyclus! En als moeder weet je nu: Er heeft lichamelijk herstel plaatsgevonden en het groeihormoon heeft de kans gehad zich af te scheiden. Prima. Als er een paar van deze slaapjes zijn op een dag is het oké. Maar doet jouw baby ALLEEN maar van deze slaapjes dan treedt er gedurende de dag toch snel vermoeidheid op. Doel is om oververmoeidheid te voorkomen bij een baby. Maar dat wordt in de loop van de dag erg moeilijk met alleen 45 minuten dutjes. Een baby moet nog leren om twee slaapcyclussen aan elkaar te koppelen. Een belangrijke vaardigheid om langere en meer voorspelbare slaapjes te krijgen. Jouw baby kan dit leren! In een consult krijg je een heel stappenplan om dit voor jouw baby voor elkaar te krijgen. En voor ouders die al een consult hebben gehad en tegen een slaapregressie (of een zieke baby) en dus veel korte slaapjes aanlopen is het belangrijk dat jullie terug grijpen naar stap 1 en 2 in het slaapplan om deze periode zo goed mogelijk te doorlopen.  

Tot slot: Slaapcyclussen kunnen ook variëren. In de nacht wordt er gesleuteld aan lichtere en diepere slaap. Het maakt dus wel verschil waar er precies lang wordt geslapen.  De eerste maanden bestaan dus bij een jonge baby veelal uit korte slaapjes met lichtere en diepere fasen waaruit makkelijk ontwaakt kan worden. Snel wakker worden is volkomen normaal voor een baby in de eerste paar maanden. Sterker nog: Zo beschermt Moeder Natuur tegen wiegendood.

Hulp nodig? Ik ben er speciaal voor opgeleid. Ik kan je door deze periode heen gidsen. Neem contact op met info@deslaapjuf.nl

*in de maak